Bierlokaal

terug van nooit weggeweest: speciale bieren

Je kunt ver-ruk-ke-lijk eten in de Aogse Markt. Maar wat drinken we erbij? Bier natuurlijk! Sorry wijnliefhebbers, maar het smaakpalet in bier is zóveel groter! Met ruim 100 bieren in huis spelen Ben Sprenkels en Will Hense in op de biermarkt 2.0. Die maakt de laatste jaren een ongekende opleving door.

Nederland heeft het bier weer ontdekt. En dan niet de massabieren van 's lands grootste brouwerijen, type eenheidsworst. Nee, de markt voor speciaalbieren groeit. Het zijn bieren die vaak lokaal worden gebrouwen, zoals ooit (in de 18de en 19de eeuw) ook in Princenhage gebeurde. Die brouwerijtjes schieten weer als paddenstoelen uit de grond. Gerund door enthousiaste 'brouwmeesters' die het niet voor het grote geld doen, maar vanuit een echte passie voor bier.

Gerstewijn, na 10 jaar op dronk
Sommige van die bieren doe je eigenlijk tekort met de benaming bier. 'Gerstewijn' komt al dichter in de buurt. Die bieren kunnen ook rustig 10, 15 jaar in de kelder blijven liggen om op dronk te komen. En nog een vergelijking met wijn: er zijn zelfs speciaalbieren die rijpen in oude rumvaten.

Makkelijker te combineren met eten
Hét grote verschil tussen bier en wijn is het smakenpalet. Doordat bier meer ingrediënten bevat, zijn er meer 'smaakcomposities' mogelijk. Daardoor is bier ook veel makkelijker te combineren met eten. Echte wijnkenners weten dat er bij veel gerechten maar moeilijk een geschikte wijn te vinden is - als die er al is. Bier is veel soepeler in de omgang. Er zijn zóveel smaken, dat elk gerecht wel een bijpassend biertje kan krijgen.

De Aogse Markt belooft daarom heel verrassende combinaties van bier en spijs. Niet toevallig, want Ben Sprenkels staat bekend als een groot bierliefhebber. Een liefhebber, die graag het bierevangelie verspreid over iedereen die hier binnenkomt!

klik hier voor onze bierkaart

Op de Markt is je bier een 'Daelder' waard!

Ooit, tot twee eeuwen terug, werd er bier gebrouwen op deze plek. En niet door het eerste de beste brouwerijtje. 'Brouwerij De Prins van Oranje' was de naam. Voor Brabantse begrippen was De Prins van Oranje zelfs een flinke brouwerij. Met de opening van de Aogse Markt herleeft de historie op deze plek. Want de Aogse Markt heeft zijn eigen bier: Daelder! En ook die naam ademt historie, want tot voor kort was het pand in gebruik als bank.

De ontwikkeling van Daelder is in nauw overleg gegaan met Ramses Bier, een van de kleinere lokale brouwerijen die de laatste jaren zijn opgestart. In Wagenberg is met crowdfunding een ambachtelijke brouwerij geopend.

Ramses Snoeij heeft met veel enthousiasme oude bierrecepten afgestoft en in een nieuw jasje - pardon, flesje - gestopt. Z'n ingrediënten komen zoveel mogelijk uit de directe omgeving, zoals de hop en de gerst. Het brouwproces is gebaseerd op een duurzaam gebruik van energie..


smaak afgestemd op de grill-oven

Na veel experimenteren (en proeven!) kwam er een recept dat de goedkeuring van bierconnaisseur Ben Sprenkels kon wegdragen. Leuk detail: de smaak is afgestemd op de gerechten uit de Josper grill-oven. Daarom is er ook een licht caramelaccent aan het recept toegevoegd. Ook het gebruik van rookmout draagt ertoe bij dat Daelder een licht rokerige smaak heeft. Daelder gaat daarom goed samen met de typische houtsmaak van hamburgers en spareribs. Natuurlijk is het een biertje dat jaarrond drinkbaar is.

 

 

Bier zoekt vrouw (of man)

Vrouwen vallen langzaam maar zeker voor de verleidingen van de speciaalbieren. Het zijn bieren die de vergelijking met een goed glas wijn probleemloos kunnen doorstaan. Welke 5 bieren tipt de Aogse Markt voor alle dames die weleens iets anders willen? En ook voor mannen die het pils-stadium achter zich hebben gelaten, hebben we 5 aanraders!

Speciale bieren

De trots van het huis is natuurlijk Daelder. Het is het eigen bier van de Aogse Markt. Voor het recept hebben oude speciaalbieren model gestaan. Dat levert een biersoort op die elk seizoen van het jaar op z'n plek is!

Daelder

Liefhebber van de Zware Jongens uit België? Cornet is er één van. Z'n smaak past fantastisch bij De Aogse Markt: je proeft een lichtte houttoon, het vanille-achtige van eik Het is bijna een wijn, zo volmondig is dit bier op de tong is.

Cornet

Laat 'm rustig tien jaar lang in de kelder liggen, want dit speciaalbier met z'n wellluidende naam is een echt bewaarbier. Robijnrood van kleur, en met een fors alcoholpercentage van 11%!

Cuvée vd Keizer

Ben je nog niet helemaal bierkundig? Bestel dan Faro. Het is een bier gemaakt van een oud, traditioneel recept. Verrassend: de toevoeging van kandijsuiker. Ideaal voor de beginnende bierdrinker.

Faro